8 tips når man flytter for seg selv som ny student

Her er tipsene våre for en smertefri overgang fra barnerommet til studenthjemmet.

Studentlivet frister mange, med endeløse muligheter. Selv om de fleste blir oppslukt i den den nye frihetsfølelsen, er det flere ting man må huske på. Hva vil det egentlig innebære å flytte ut for seg selv?

1. Lag budsjett

Sammen med frihetsfølelsen kommer også ansvaret. Det kan i begynnelsen være vanskelig å få økonomien til å gå opp. Ved å ta i bruk et budsjett kan du lett få oversikt over dine inntekter, hva du bruker penger på og hvor du kan kutte utgiftene dine.

2. Møbler og ting

De fleste studieleilighetene er umøblerte, men det trenger ikke koste skjorta å få den til å se hjemmekoselig ut. Finn.no har en «gi bort» seksjon, hvor det ofte dukker opp greie møbler, kanskje fra studenter som selv er ferdig med utdanning og skal flytte hjem igjen, eller andre som bare vil oppgradere egen leilighet. Loppemarked kan også være gullgruver for tomme studentboliger. Ønsker man å kjøpe nytt er IKEA et klassisk valg med alt ifra leselamper til potteplanter.

3. TV og internett

Enkelte studentboliger har TV og internett inkludert. Det er lurt å finne ut av dette på forhånd, slik at du ikke behøver å føle deg som en huleboer før du mottar internettilkoblingen din.

4. Meld flytting

For at du skal kunne motta fremtidig post, må du bytte adresse på Posten. Deretter kan du velge å melde flytting i Folkeregisteret. Hvis du kun endrer bosted på Posten, har du rett til et reisestipend fra Lånekassen på opp til 7 837, så lenge du er under 25 år.

Det er veldig viktig å registrere deg som borteboer på Lånekassen slik at du har muligheten til å få 40% av studielånet ditt omgjort til stipend ved bestått eksamen!

5. Oppdater profil på studentsamskipnaden

Er du student og har betalt semesteravgift har du mulighet til å melde deg inn i ditt studiesteds studentsamskipnad. Her har du mulighet til å søke om studentbolig, treningstilbud, helsetilbud, barnehagetilbud, diverse foreninger og kantinetilbud for mat og drikke. Det kan være masse penger å spare! Her er en liste over de 20 studentsamskipnadene i Norge i dag.

6. Forsikring

Hvis du har meldt flytting eller er over 21 år er du ikke lenger inkludert i dine foreldres forsikring. Ikke alle forsikringer er like nødvendige, men noen som er greie å ha er:

– Reiseforsikring, som også gjelder frem og tilbake fra skole. Skaff deg reiseforsikring her gjennom KILROY!
– Innboforsikring, dette forsikrer tingene dine. I tillegg dekker det merutgiftene du får hvis du har behov for å flytte etter skade i leiligheten, den inneholder også ansvar og rettshjelp.
– Personforsikring kan også være nødvendig

Slå tre fluer i en smekk! Gjennom KILROY kan du skaffe deg en studentforsikring som inneholder tre forsikringer i en: innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring. Finn ut mer her!

7. Bytt fastlege

Hvis du studerer et annet sted enn hjembyen din kan det være lurt å bytte fastlege, slik at du har enklere tilgang på helsetjenester mens du studerer.  Du kan bytte fastlege her! Studentsamskipnadene har ofte gode tilbud og mange fastleger du kan velge mellom. Husk å spør om å få overført journalen din ved bytting.

8. Studentrabatter

Lever du på studentlån er studentrabatter en nødvendighet. Flere nettsider tilbyr studentrabatter i din studieby. Vi hos ISIC spesialiserer oss på studentrabatter slik at du skal få en enklere hverdag, og romsligere studentøkonomi.

Teksten er hentet fra ISIC.no