Anbefalte student-apper

Nytt eller første studieår? Her er appene du bør laste ned først som sist.

Studenthybler i det ganske land fylles nå opp av unge mennesker som står klar til å gyve løs på noen år med pugging, regning, trasking, matlaging, klesvask, øldrikking og alt annet som hører studentlivet til.

Det er mye å holde styr på og mye som er nytt (særlig om du nettopp flyttet hjemmefra), og budsjettet vil for mange være begrenset.

I denne artikkelen finner du appene som kan være gode hjelpemidler gjennom hele studieåret.

Busser, trikker, tog …

De fleste studerer i en by de ikke har bodd i før, og som student kan det fort bli litt for råflott å skaffe seg bil eller kjøre taxi.

Derfor bør du med en gang finne appen som gir deg oversikt over bussruter, muligheter til å kjøpe billett og lignende.

Studerer du i Oslo, er det for eksempel Ruter-appene som gjelder, i Bergen er det Skyss, mens du i Trondheim bruker AtB.

Selvsagt kan det også være smart å bruke Finn-appen for å sikre seg en rimelig sykkel i nærheten av der du bor ved å lage et varsel.

Finn frem på campus

Hvor er forelesningssal E5, Orakel-tjenesten eller grupperom 154a? Det kan det være tøft å finne ut av de første ukene på universitetet.

Mazemap er en norskutviklet, innendørs karttjeneste som kan geleide deg frem til riktig rom. I skrivende stund fungerer den blant annet på NTNU i Trondheim, Universitetet i Tromsø, Universitetet og Høgskolen i Bergen, Universitetet i Stavanger og Handelshøyskolen BI.

Mazemap for Android (Play butikk, gratis)
Mazemap for iOS (App store, gratis)

Del på utgiftene i kollektivet

Mange studenter bor i kollektiv og deler både bad og kjøkken med andre. Samt utgifter til husleie, bredbånd, mikrobølgeovn, håndsåpe, middagen på fredag og hva det måtte være.

For å holde styr på hvem som har lagt ut for hva og hvem som skylder til hvem, finnes det kjekke apper til den slags også.

Selv liker vi godt Settle Up, som finnes både for iOS, Android og Windows Phone.

Full oversikt over timeplanen

De fleste studenter har en timeplan som gjentas hver uke, der de ulike sesjonene gjerne befinner seg i forskjellige grupperom eller auditorier.

Kjekt er det derfor at det finnes apper for å holde styr på når man skal være hvor.

Om du går på en institusjon som benytter seg av TimeEdit, kan Timetable Reader være en kjekk nedlasting, som gjør det enkelt å søke opp fagene man tar og få laget en god timeplan.

Andre muligheter er for eksempel The homework app (iOS), som også tilbyr timeplanen som en del av varslingsmenyen, eller Student agenda(Android), som også lar deg holde oversikt over karakterer du har fått i ulike fag.

Samle alle notater på ett sted

Det har med årene kommet flere gode løsninger for deg som vil samle alt du har av notater på ett sted, enten det dreier seg om forelesningsnotater, bilder av plakater, handleliste til fredagens vorspiel eller hva det måtte være.

Den kanskje mest kjente løsningen er Evernote, som finnes i en gratisversjon; dog med en del begrensninger. Vil du ha alle funksjoner, koster det 600 kroner i året.

Gratis er imidlertid Microsofts konkurrerende produkt, OneNote, som også er godt integrert med resten av Office-pakken. Løsningen byr på mange kjekke ting, som å kunne sende ting på e-post slik at det dukker opp i notatblokka på OneNote, dele notatblokker med andre og mer til.

Er du mer glad i å forholde deg til lister, kan vi anbefale løsninger som Wunderlist og Google Keep. De og flere finner du i artikkelen om de beste huskeliste-appene.

Gjør mobiltelefonen til en skanner

Selv om stadig mer informasjon nå kommer i digital form, er det ikke fritt for at du får et og annet A4-ark som må tas vare på som referanse.

Da er det kjekt å kunne bruke mobiltelefonen som skanner, slik at du raskt kan lagre det som står der på egnet sted. Mange slike apper lar deg dessuten ta bilder av tavler og whiteboards, for så å korrigere skjeve vinkler og den slags slik at innholdet blir mer lesbart.

Gode alternativer her er for eksempel Microsoft Office Lens (iOS, Android, Windows 10 Mobile), Evernote Scannable (iOS) og CamScanner (Android).

Pugg ting med flash-kort

Flash-kort er en mye anvendt studieteknikk for å sikre at detaljene sitter, der man lager kort med spørsmål på én side og svar på den andre.

Men du klarer deg fint uten penn og papir – dette kan du selvsagt også ha på mobilen, enten du lager dem selv eller gjenbruker kort andre har laget.

Quizlet er en slik tjeneste, som lar deg teste deg selv innenfor en rekke emner, eller lage egne oppgaver selv. Den kjente språktjenesten Duolingo lanserte nylig Tinycards (iOS); en lignende tjeneste.

Konsentrer deg bedre med lyd

Det er ikke nødvendigvis slik at den høytidelige stillheten på en lesesal er det optimale når du skal lese til en prøve. Mange trenger litt støy rundt seg, eller omvendt – der man gjerne vil ha en monoton summelyd fremfor et tilfeldig lydbilde fra de andre i kollektivet. Slike apper kan gjerne også hjelpe deg til å slappe av eller sovne om kvelden.

Norske Sleep Bug gir deg et rikt utvalg av lydeffekter og er tilgjengelig på alle mobilplattformer. Du vil også finne mange alternativer om du søker på «white noise» i app-butikkene.

Verdt å nevne er også tjenesten Brain.fm; et resultat av 13 år forskning på sammenhengen mellom lyd og hjernebølger, der du kan få spesialtilpassede lyder som kan gjøre deg mer konsentrert, få deg til å slappe av eller lignende.

Finn de beste joggerundene

Mellom all Grandiosaen og timene på lesesalen er det godt å bevege seg litt, men i ny by er det ikke alltid så rett-frem å finne passe lange joggeløyper.

Vi holder fortsatt en knapp på Endomondo når det kommer til de sosiale aspektene med en treningsapp. Her kan du nemlig finne løyper i nærheten av deg som andre har løpt eller syklet, og så er det eventuelt bare å jakte på den lokale rekorden.

Tjenesten er tilgjengelig både på iOS, Android og Windows Phone.

 

Spar penger ved å handle på tilbud

Som kjent har man sjelden veldig god råd som student, så å følge med på tilbudsblekkene fra butikkene og tilpasse ukesmenyen deretter kan være et kjekt sparetips.

Men i stedet for å bla igjennom tykke bunker fra postkassa, kan du også laste ned en app som samler alle tilbudsblekkene. Mattilbud er tilgjengelig både for iOS, Android og Windows Phone.

Spar datatrafikk med WiFi-passord i lomma

Om du har gått for et rimelig mobilabonnement, er det begrenset hva du kan foreta deg av sprell på telefonen når du ikke er koblet til et trådløst nettverk.

Den svenske tjenesten Instabridge gir deg over tre millioner WiFi-passord i lomma, slik at du kan surfe uten kostnad selv når du ikke er hjemme eller på studiestedet.

De som bruker tjenesten kan også legge til passord for å gjøre tilbudet enda bedre.

Hold kontakten med Slack

Du kommer neppe til å gjøre alle oppgaver alene, og ofte kan du være del av flere grupper i ulike fag.

Da kan det være lurt å avtale et samhandlingsverktøy med de andre. Selv er vi svært glade i Slack, som også kan brukes gratis.

Tjenesten fungerer som en slags moderne variant av IRC, der du kan lage ulike kanaler og prate med andre brukere. Kjekt for å si i fra om at du kommer for seint, dele dokumenter dere jobber med eller andre ting som hører studentlivet til.

Teksten er hentet fra dinside.no – les den opprinnelige artikkelen her. 

Skrevet av: Pål Joakim Olsen