Karriereekspertens 10 tips til deg som ikke vet hva du vil bli

– Det er mange som venter til siste liten, sier Camilla Sønsatbø Thorkildsen.

– Jeg har ikke noe tall på det, men det er mange som venter til siste liten. Jeg tror det ligger i menneskets natur, sier Camilla Sønsatbø Thorkildsen, leder for karriereveiledning på Høgskolen i Oslo og Akershus..

Hun sier det er normalt å slite med hva en skal velge.

– Veldig mange kontakter oss for å få hjelp til å ta gode valg. Mange ønsker også at vi skal ta valget for dem, at vi skal si hva framtida bringer, sier Thorkildsen.

Det kan hun ikke, men Høgskolen i Oslo og Akershus har likevel ti gode tips til deg som nå skal velge utdanning:

1. Hva interesserer deg?

Bruk tid på å finne ut av interessene dine, talentene dine, hvilke fag du liker best, og hva det er ved disse fagene som interesserer deg. Hvis du synes dette er vanskelig kan du oppsøke en studieveileder.

2. Hva motiverer deg?

Hva og hvem motiverer deg? Tenk også gjennom hvilke arbeidsoppgaver og situasjoner du motiveres av. Hva er det som gjør at disse arbeidsoppgavene og situasjonene motiverer deg?

3. Hva er viktig for deg?

Er det viktig for deg å få en trygg jobb, eller ønsker du frihet og en utdanning som kanskje kan ta deg ut i verden? Er du opptatt av å tjene gode penger, eller er du en idealist som ønsker å gjøre en innsats for andre mennesker?

4. Hva synes andre du er god til?

Bruk familie og venner som sparringspartnere. Hva er det ved deg som gjør at du er god til akkurat disse tingene? Er det for eksempel fordi du er praktisk, teoretisk, verbal, flink til å skrive, analytisk, systematisk, teknisk, omsorgsfull eller kreativ?

Når du har kommet så langt at du har definert hva som interesserer og motiverer deg, hvilke verdier du setter høyest og har diskutert dette med folk rundt deg, er det på tide å kartlegge hvilke studier som kan oppfylle dine ønsker.

5. Hvilke studier finnes?

Skaff deg informasjon om studiene du vurderer. Oppsøk nettsider, les studiepresentasjonene godt og besøk studiestedene om du kan. Bruk nettverket ditt – kanskje du kjenner noen som studerer noe du er interessert i?

Tar du et kunnskapsbasert valg, øker sjansen for å velge en utdanning du vil trives med. Du må også finne ut hva opptakskravene er. Noen studier har flere krav enn generell studiekompetanse

6. Kan du ta deler av utdanningen i utlandet?

Et utenlandsopphold underveis i studiene gir deg verdifull kompetanse og erfaring. Sjekk ut om studiene du vurderer gir deg mulighet for utveksling.

7. Hva er jobbmulighetene?

Det finnes mange veier til en jobb. Noen jobber krever en profesjonsutdanning som sykepleier eller barnehagelærer, mens andre jobber kan du få med flere ulike studier.

Undersøk hvordan utdanningen kan brukes i arbeidslivet. Hvis du lurer på hva tidligere studenter ved HiOA jobber med kan du sjekke HiOA sin LinkedIn-side.

8. Hvor vil du studere?

Det er mange høgskoler og universiteter i Norge som tilbyr tilnærmet like utdanninger. Du synes kanskje det er vel så vanskelig å bestemme deg for hvilken utdanningsinstitusjon du vil studere ved, som valg av selve studiet. Da kan studiemiljøet være avgjørende for valget ditt.

Sjekk ut hvordan livet rundt studiene er ved de institusjonene du vurderer. Hvordan er fadderordningen? Hvordan er kantinematen? Er det studentforeninger du kunne tenke deg å være med i?

Husk at du kan få studieveiledning ved HiOA for å diskutere alle disse spørsmålene.

9. Du vet best!

Mange har meninger om studievalget ditt. Det er vel og bra å lytte til innspill og råd fra venner og familie, men det er du selv som må leve med valget ditt.

Still deg selv spørsmålet, er dette noe jeg har lyst til?

Teksten er hentet fra TV2.no

Skrevet av: Håvard Prestegården