Få toppkarakter på eksamen

Suksessoppskriften er nemlig ikke verre enn fokus, søvn, trening og pauser.

Nå som høstsemesteret går mot slutten, vil mange studenter dra en all-nighter dagen før eksamen. Men å sitte oppe og studere natten før kan faktisk ødelegge for eksamensprestasjonen, skriver Science Daily.

Faktisk anbefaler doktor Philip Alapat ved Harris Sleep Disorders Center å sove minst åtte timer før eksamensdagen.

– Hukommelsen og konsentrasjonsevnen forbedres når man er uthvilt. Dersom man ikke får nok søvn over lengre tid vil energinivå og evnen til å fokusere, konsentrere seg og lære påvirkes, som igjen går utover akademiske prestasjoner, sier Alapat til Science Daily.

Fysisk trening

Hukommelsesprofessor May-Britt Moser ved NTNU anbefaler fysisk trening før eksamen, for å få et mer effektivt oksygenopptak og bedre blodtilførsel til hjerneområder.

Hun minner også om at dersom man smaker noe man ikke liker, husker man det til neste gang.

Toppkarakter-coach Pål Rettedal Hetland i Idéklekkeriet mener det er mulig å få toppkarakter om man starter oppkjøringen til eksamen kun få dager før den store testen.

– Vi ser at superstudentens hemmelige egenskap er å være toppfokusert når de faktisk studerer. Gå i dybden på det som skal læres, og dropp det som ikke er viktig, sier studieteknikk-eksperten.

Intervaller

Et annet tips er å skille mellom studietid og fritid.

– Du klarer ikke være fullt fokusert hele dagen, så vi anbefaler å lese i intervaller. Et eksempel kan være 50 minutter studier før 10 minutter pause. Så gjentar du, før du studerer i 30 minutter og tar en lengre pause, sier Hetland.

Førsteamanuensis i kultur og ledelse på BI, Gillian Warner-Søderholm, sammenligner eksamen med en tsunami.

– Vi vet dagen kommer, da kan det være lurt å sjekke hva som venter oss. Derfor anbefaler jeg å lese gamle eksamensoppgaver og knekke eksamenskoden. Eksamenene er som regel ikke veldig annerledes fra år til år, sier Warner-Søderholm.

NI TIPS TIL SMART LÆRING

  • Sov åtte til ni timer når du studerer, spesielt natten før eksamen.
  • Prøv å studere når du har optimal hjernefunksjon, som vanligvis er rundt 18.00-20.00.
  • Unngå å studere tidlig ettermiddag, da er du minst alert.
  • Ikke overbruk koffeinholdige drikker. Husk at koffein blir i kroppen i seks til åtte timer.
  • Benytt deg av «Re-memorering». Det innebærer å bruke ett minutt på å se over en visuell fremstilling av pensum før man sover. Det første man skal gjøre dagen etter er å se på det igjen. Da skal hjernen få tid til å bearbeide inntrykket.
  • Skill studier og fritid. Fokuser når du skal lese, og ha fri når du har fri.
  • Unngå «multitasking». Fjern distraksjoner, som Facebook og smarttelefon, når du studerer.
  • Bruk tankekart for å oppsummere pensum. Ta bilde av det med smarttelefonen din, og se på det når du venter på bussen – eller når du står i heisen.
  • Husk på hva som motiverer deg for å studere.
  • Kilde: Dr. Alapat /Science Daily, toppkarakter-coach Pål Rettedal Hetland og førsteamanuensis i kultur og ledelse på BI, Gillian Warner-Søderholm.

Teksten er hentet fra VG

Forfatter: Mona Byrkjedal