Færre ungdommer søker på medielinjene

Søkertallene til skolelinjen Medier og kommunikasjon har gått kraftig ned de siste seks årene.

I 2010 søkte 10.800 ungdommer til skolelinjen Medier og kommunikasjon på videregående skoler. I år er det 3000 færre søkere til samme linje.

– Jeg tror at en del av årsaken er at man ser at behovet for og etterspørsel etter journalister er lavere, sier Alexander Nyheim Jenssen som gikk på Medier og kommunikasjon ved Hjalmar Johansen videregående skole i Skien i 2010.

Allerede mens han var på skolen så han problemene i mediebransjen og at det kunne bli vanskelig å få drømmejobben.

– Jeg fikk beskjed av lærere og så selv at det ville bli vanskelig å få seg jobb som journalist.

Mediehus kutter

Flere mediehus startet 2016 med omfattende nedskjæringer. Både VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Adresseavisen, TV2, NRK og Aller-konsernet har måttet kutte.

Utdanningsdirektoratet vet ikke med sikkerhet hva som er grunnen til at antall søkere til Medier og kommunikasjon har gått ned de siste årene.

– Det er nok flere forklaringer, blant annet endringer i utdanningsprogrammet og ulik dimensjonering av skoleplasser i fylkene, sier Kjell Gunnerud Kristoffersen, seniorrådgiver i statistikkavdelingen i Utdanningsdirektoratet.

Kan true linjene

Også Hilde Iren Dølheim, faglærer på Medier og kommunikasjon-linja på Hjalmar Johansen videregående skole i Skien, tror årsaken er sammensatt.

– Det har vært mye støy rundt linja vår. Og vi har vært gjennom en omlegging av linja, hvor vi har gått fra yrkesfag til studieforberedende. Samtidig har Medie-Norge vært i trøbbel. Avisene strever og journalistene får ikke jobber, og det har nok påvirket søkningen til vår linje.

Dølheim sier at lavt søkertallet har ført til at skolen tar inn flere elever lenger ned på ventelistene enn tidligere. Hvis nedgangen fortsetter kan det bli et større problem.

– Vi er redd for at spiralen skal fortsette. Da kan søkertallene bli så lave at det ikke er grunnlag for å drive linjene, sier Dølheim.

– Angrer ikke

Alexander Nyheim Jenssen angrer ikke på at han gikk Medier og kommunikasjon. Han har god bruk for det han lærte der.

Damares Stenbakk gikk i samme klasse som Alexander på Hjalmar Johansen videregående skole. Hun tar en mastergrad og jobber som frilansjournalist.

– Jeg har vel kanskje fått en realitetssjekk. Jeg har jo sett at tidligere kollegaer har måttet ta sluttpakker, og det gjør jo noe med tankegangen din. Men det er vanskelig å få seg jobb generelt i dag, derfor må man kanskje se andre muligheter innenfor en bransje og være kreativ og sulten på nye utfordringer, sier hun.

Teksten er hentet fra NRK.no, les den opprinnelige artikkelen her.

Skrevet av: Maria Hee Furulund og Ken Willy