Rådgiver: – Årets russ bør fortsette studiene

Ifølge NAV vil kun et fåtall av jobbene i fremtiden være tilgjengelig for de uten utdannelse. Det bør være et godt argument for avgangselever som sliter med å velge, mener rådgiver.

I 2022 er kun fem prosent av jobbene tilgjengelig for de uten formell utdannelse, ifølge NAV. Avdelingsleder John Arne Hunstad i elevtjenesten ved Bodø videregående skole mener det er et godt argument for å fortsette studiene etter russetiden. FOTO: BENJAMIN FREDRIKSEN / NRK

I 2022 er kun fem prosent av jobbene tilgjengelig for de uten formell utdannelse, ifølge NAV. Avdelingsleder John Arne Hunstad i elevtjenesten ved Bodø videregående skole mener det er et godt argument for å fortsette studiene etter russetiden.
FOTO: BENJAMIN FREDRIKSEN / NRK

Friår, førstegangstjeneste i forsvaret, folkehøgskole eller videre studier?

Valgene er mange for 18- og 19-åringene som om ikke lenge avslutter tretten års skolegang. Det merker også rådgiverne ved Bodø videregående skole.

– En høyere utdannelse, eller bare en utdannelse generelt, er helt essensielt i dag, påpeker John Arne Hunstad som er avdelingsleder for elevtjenesten.

Han viser til prognoser fra NAV for å underbygge påstanden.

– I 2022 er kun fem prosent av jobbene tilgjengelig for de uten formell utdannelse, altså fagbrev eller høyere utdanning. Det sier det meste om viktigheten av å ha en utdannelse i dagens samfunn.

Sammen med kollegaene har Hunstad mer enn nok å gjøre i tiden frem til søknadsfristen går ut om et par måneder. Og spørsmålene er mange.

– Det er jo et overveldende tilbud der ute, og et stor valg ungdommen skal ta. Vår jobb er å hjelpe dem med sorteringen.

Tre venninner – tre forskjellige valg
Nettopp dét er de tre venninnene Anna Emilie Vinje Berg, Benedicte Christensen og Nora Kristensen en god illustrasjon på. De er russ ved Bodin videregående skole i Bodø, og har alle tatt ulike valg for høsten.

– Det er et ganske stort press når det gjelder å velge riktig, ettersom det er så utrolig mange valgmuligheter, sier Christensen.

Tre avgangselever, tre ulike valg. Benedicte Christensen (i midten) skal studere fysioterapi. Anna Emilie Vinje Berg og Nora Kristensen ser for seg et år med jobb kombinert med henholdsvis studier og førstegangstjeneste. FOTO: BENTE H. JOHANSEN / NRK

Hun har allerede bestemt seg for å studere fysioterapi. De to andre ser for seg heholdsvis jobbår og førstegangstjeneste.

– Det blir helt sikkert tungt å studere videre. Samtidig er det jo nå de gode studievanene er på plass, og det er sikkert en fordel, mener 18-åringen.

– Hvor ofte blir dere spurt om hva dere skal gjøre?

– Veldig ofte, kommer det i kor fra de tre.

– Lurt å starte uansett
Hun føyer seg dermed trolig inn i statistikken som sier at nesten én av tre nå har høyere utdanning.

Rådgiver John Arne Hunstad påpeker at både friår eller førstegangstjeneste kan være en grei løsning, men at det tøffe arbeidsmarkedet gjør at det i det lange løp vil være uklokt ikke å studere.

– Uansett hva du starter på vil all utdanning være god utdanning. Selv om du ikke skulle fullføre er det nyttig kunnskap å ta med seg videre, spesielt hvis du gjør deg ferdig med semesteret.

– Hva sier dere til de som virkelig ikke aner hva de skal gjøre?

– Det viktigste rådet er å følge egne interesser. Skal du lykkes med utdanningen må du være interessert i det du gjør. Det er heller ingen krise dersom du ombestemmer deg underveis, avslutter Hunstad.
Artikkel er hentet fra NRK Nordland.