Slik gjør du studietiden billigere

Å være student kan bli en dyr affære. Her er rådene som hjelper deg med å begrense utgiftene.

Artikkelen er hentet fra www.tautdanning.no, les den opprinnelige artikkelen her. 

Det koster å være student. Til tross for at man får et stipend for å studere og at selve utdanningen ved offentlige høyskoler og universiteter er gratis, så er det få studenter som klarer seg på utbetalingene fra Lånekassen alene. En del får støtte hjemmefra, og mange ser seg nødt til å jobbe ved siden av studiene.

Foruten å skaffe seg en ekstra inntektskilde, er det en hel del grep man kan ta for å stramme inn og få bedre kontroll på økonomien som student. Her er noen av våre beste tips.


Få oversikt: Lag et budsjett
Det første steget mot en mer ryddig studentøkonomi er å lage seg et budsjett. Det kan for noen høres dønn kjedelig og innviklet ut, men det er ikke verre enn at man skriver ned hvor mye penger som går inn på kontoen hver måned – og hvor mye som går ut.

Den store gevinsten ved å lage et budsjett er at man får oversikt over økonomien sin og kan finne ut av hvor mye man går i underskudd eller overskudd. Og jo mer detaljerte postene i budsjettet er, desto bedre oversikt får man. Hvilke utgiftsposter er de største? Hvilke er det lettest og lurest å kutte ned på?

Bolig: Den største utgiftsposten
For de fleste studenter er husleien (evt. lån- og rentekostnader) den største utgiftsposten. Det kan være mye å spare på å finne seg et billigere sted å bo, men i hvilken grad det er optimalt å flytte vil avhenge av situasjonen til hver enkelt student.

Bor man allerede i et kollektiv som man trives godt i, så er det ikke sikkert at det er verdt å flytte derifra bare for å spare noen hundrelapper i måneden. Det er imidlertid alltid lurt å holde øyne og ører åpne, og gjøre seg noenlunde kjent med hvilke alternativer som finnes – og til hvilke priser.

I mange studiebyer leier Studentsamskipnaden ut hybler til rimelige priser. Om du ikke allerede gjør det, kan det også være mye å spare på å bo i et kollektiv sammen med andre studenter.


Dropp bilen – bruk beina
Den lille andelen studenter som har egen bil vil, i tillegg til bolig, ha en annen stor utgiftspost på budsjettet. Foruten bensin (med mindre man har EL-bil) kommer en hel rekke utgifter knyttet til bilen, som årsavgift, forsikring, parkering og ikke minst service og reparasjoner.

Om man er ute etter å bedre økonomien som student og ikke er helt avhengig av å ha egen bil, så bør den vurderes solgt. Og til de som måtte vurdere å gå til anskaffelse av bil i studietiden: Tenk deg godt om, og gjør regnestykket før du bestemmer deg.

I mange byer får studenter rabatterte priser på offentlig transport, og dersom man skal tilbakelegge store avstander kan buss, tog og/eller trikk være gode alternativer. Ellers så kommer man langt også med ens eget transportmiddel, beina. Særlig om man har en sykkel til hjelp.


Hverdagskjøpene: Mange små summer vokser seg fort store
Mens de store utgiftspostene gjør seg svært synlige i et budsjett, og derfor blir gode kandidater til å kutte ned på, kan de mange små beløpene fort snike seg unna. Det kan imidlertid være store summer å spare også på de små hverdagskjøpene.

En kaffekopp her, en sandwich der. Valget om å slenge med en pakke tyggegummi eller en sjokoladebar mens du står i køen på Rema. Om du kan kutte ut bare én av de tingene, og spare tjue kroner om dagen, vil du forminske forbruket ditt med 7 300 kroner i året. En femtilapp om dagen, som gjerne tilsvarer prisen for en lunsj eller middagsrett i kantina, utgjør 18 250 kroner i løpet av ett år.

Det samme prinsippet gjelder for andre faste (og spontane) kjøp. Bruk litt mindre nå, spar mye i lengden. Også ved å konsekvent gå etter de billigste alternativene eller merkene i butikken, kan man spare kroner, femmere og tiere både her og der, og i den store sammenhengen få studielånet til å vare litt lenger.

 

Utforsk bruktmarkeder, tilbud og rabatter
Man kan gjøre store besparinger ved å begrense forbruket sitt, men visse innkjøp er vanskelige å unngå, og er noen ganger nødvendige. Enten det gjelder pensumbøker, møbler, matvarer eller klær, kan det være store summer å spare dersom man vet hvor man skal lete.

Bruktmarkeder og -butikker kan være gullgruver for en student som vil spare litt penger. I de fleste større byer finnes en Fretex-butikk og/eller en lokal bruktbutikk, og på nettet finnes en rekke bruktmarkeder, som kjøp & salg-sider på Facebook, Finn.no, og Ibok.no. Mens man på Facebook og Finn.no kan finne alt fra møbler til klær, er Ibok.no et nettmarked for brukte pensumbøker – noe som kan spare en for store summer hvert semester.

I tillegg til bruktmarkedene bør man utforske de mange tilbudene og rabattene man får tilgang til som student. Ved å vise frem gyldig studentbevis kan din neste hårklipp, kleshandel, restaurantbesøk eller det neste glasset med øl på byen bli litt billigere. På nettsteder somStudenttorget.no, Gjerrigknark.com og Mecenat.com kan du finne en rekke tilbud og studentrabatter.

Fyll magen uten kostnad
Også maten du spiser som student kan i visse tilfeller bli gratis. Om man følger med på de riktige kanalene, som korktavler og informasjonsskjermer, kan man komme over forelesninger, seminarer eller bedriftspresentasjoner som lokker med for eksempel gratis lunsj eller et pizzastykke til de som møter opp. Er du heldig er det til og med et interessant tema som tas opp.

For de eventyrlystne har man også fenomenet kjent som «dumpster-diving», som innebærer å lete etter kastede – men fullt brukbare og/eller spiselige – varer i søppeldunker og kontainere. Selv om begrepet kan tenkes å omfatte all slags søppelberging, foregår dumpster-diving oftest i kontainere og søppeldunker som brukes av dagligvarebutikker. Butikkene er nemlig lovpålagt å kaste mat som er i ferd med å gå ut på dato, og søppelet deres består ofte av fullt spiselige og tidligere høyt verdsatte varer. Ettersom en søppelkontainer (og dens innhold) anses som privat eiendom bør man forhøre seg med butikksjefen eller eieren av søppeldunken før man dykker nedi.


Få ting gratis (ja, gratis)
Hva er vel bedre enn billige brukte ting på tilbud når man vil spare penger? Hva med ting som er helt gratis?

Finn.no har en egen kategori for ting som gis bort, og på Facebook kan man i tillegg til de mange kjøp & salg-gruppene også finne sider dedikerte til gjenstander som gis bort gratis. Ved å sjekke slike sider litt jevnlig – og være raskt ute når man kommer over noe man gjerne vil overta – kan man både innrede hybelen og oppdatere klesskapet uten å bruke en krone.

Når det kommer til pensumbøkene finnes det også et kostnadsfritt alternativ for de som er tidlig ute: Biblioteket. En del biblioteker, særlig de som er tilknyttet høyskoler og universiteter, har mye faglitteratur i hyllene. Hvor mange kopier de har av hver bok kan imidlertid variere stor og være begrenset, så det gjelder derfor å være tidlig ute – eller å sette seg på venteliste – dersom man vil sikre seg gratis pensum.